• Novinky

          • Ředitelské volno 31.10. a 1.11.2024
            • Ředitelské volno 31.10. a 1.11.2024

            • Vážení rodiče a zákonní zástupci,

              rádi bychom vás informovali, že na čtvrtek 31.10. a na pátek 1.11.2024 je z provozních důvodů vyhlášeno ředitelské volno.  Toto volno následuje po podzimních prádzninách. V tyto dny dojde k přerušení provozu školní družiny a školní jídelny.

              Děkujeme za pochopení.

              Ing. Daniel Barták, MBA, ředitel školy

          • Kroužky ve školním roce 2024/2025
            • Kroužky ve školním roce 2024/2025

            • Vážení rodiče, zákonní zástupci,

              dovolujeme si vám připomenout, že na webu školy v sekci Žáci a rodice - Kroužky (odkaz ZDE) máte možnost vybírat z široké nabídky kroužků a doučování na naší základní škole. 

              Těšíme se na společná zábavná i naučná odpoledne.

              Vedení školy

          • Formulář k volbě PVP v 8. a 9. ročníku 2024/2025
            • Formulář k volbě PVP v 8. a 9. ročníku 2024/2025

            • Vážení rodiče, zákonní zástupci žáků 8. a 9. ročníků,

              rádi bychom Vás požádali o vyplnění krátkého formuláře, ve kterém uvedete preference svých dětí při volbě PVP. Během rozdělování do skupin budeme vycházet právě z Vámi uvedeného pořadí, naplněnosti kapacity jednotlivých seminářů a přihlédneme také k dřívějším výsledkům žáků ve výuce. Vezměte prosím v úvahu, že se nemusí dostat na první zvolený předmět. Seřaďte proto dle výběru všech 10 předmětů. Žáci 9. ročníku se nemohou přihlašovat na stejný PVP, jako v předchozím roce. Při uspořádávání předmětů uvádějte na poslední místo PVP, který v minulém roce vaše dítě absolvovalo. Žákům, od nichž neobdržíme odpověď, bude určen předmět dle volné kapacity.

              Dotazník vyplňte nejpozději do pondělí 16.09.2024 do 12:00 hod. Následně bude formulář uzavřen a výsledky vyhodnoceny. Na pořadí, ve kterém od Vás odpovědi obdržíme, nezáleží.

               

              Děkujeme za spolupráci,

              Ing. Daniel Barták, MBA, ředitel

          • Výběr povinně volitelného předmětu v 8. a 9. ročníku 
            • Výběr povinně volitelného předmětu v 8. a 9. ročníku 

            • Vážení rodiče, zákonní zástupci,  

              i v tomto školním roce jsme pro žáky 8. a 9. ročníků připravili nabídku deseti povinně volitelných předmětů (anotace pod příspěvkem) s dotací 2 výukové hodiny 1x / 14 dnů. Cílem těchto předmětů je pomoci žákům při volbě jejich dalšího kariérového směřování, zjm. na střední školy a učiliště, a to praktickými zážitky a zkušenostmi.  

              Jak bude volba probíhat?  

              • V úterý 10.9. proběhne prezentace povinně volitelných předmětůpro všechny žáky 8. a 9. ročníků (7. a 8. vyučovací hodinu), kde se každý žák seznámí s tématy i vyučujícími PVP.   
              • Na základě této prezentace a anotací (viz níže) je nutné vyplnit formulář, který zveřejníme ve středu 11.9. (v novinkách na webových stránkách školy). Při rozřazování hraje roli také naplněnost kapacity jednotlivých seminářů a přihlédneme také k dřívějším výsledkům žáků ve výuce. Žákům, od kterých neobdržíme odpověď, bude určen předmět dle volné kapacity.  
              • 17.9. se z důvodu rozřazování žáků dle formuláře výuka PVP ruší. 
              • Žáci 9. ročníku se nemohou přihlašovat na stejný PVP, který absolvovali v minulém roce. Není tedy možné absolvovat stejný předmět dvakrát (opakoval by se shodný vzdělávací obsah jako v minulém roce). Cílem PVP je seznámit se s různými obory, což žákům napomůže při volbě budoucího zaměření a výběru střední školy. 

              Budou žáci opět zpracovávat závěrečné práce a prezentace na konci školního roku?  

              • Ano, na základě zpětné vazby od žáků a vyučujících se ukázalo, že systém z předchozích let je efektivní a pro žáky velmi užitečný. Termín pro zveřejnění pokynůk vypracování závěrečné práce stanovujeme na říjen. Díky tomu budou mít žáci dostatek času na zpracování a konzultaci závěrečné práce. Nebude chybět také nepovinný workshop (Microsoft Word a orientace v šabloně při psaní závěrečné práce), který žákům usnadní vypracování závěrečné práce.  
              • Zpracováním závěrečné práce a prezentace se propojí získané znalosti mezi předměty (např. INF + PVP) a zvýší se tím jejich prezentační dovednosti, které jsou na střední škole potřebné. Dále se žáci naučí pracovat na dlouhodobém úkolu v oblasti, která žáka zajímá a je mu vlastní.   

              Děkujeme za spolupráci.   

              Ing. Daniel Barták, MBA, ředitel školy  

                 

              ANOTACE  

              Angličtina naplno(Mgr. Zuzana Beňa)  

              Tento předmět je zaměřen na rozvoj praktických dovedností v anglickém jazyce, se zvláštním důrazem na konverzaci. Žáci se budou zlepšovat v plynulosti, správnosti, výslovnosti a rozšiřování slovní zásoby prostřednictvím různorodých aktivit, jako jsou debaty, simulace situací z reálného života a poslech autentických materiálů. Výuka rovněž zahrnuje gramatická cvičení a nácvik písemného projevu, ale jeho hlavním cílem je posílit schopnost efektivně komunikovat v angličtině v každodenních i profesních situacích.   

              Robotika a programování (Ing. Daniel Barták, MBA, Michaela Smolíková)  

              Předmět robotika a programování rozvíjí a prohlubuje abstraktní, logické a analytické myšlení. Zaměřuje se na řešení složitějších programovacích operací, propojuje dovednosti a znalosti zinformatiky a fyziky. Věnuje se složitějším programovacím jazykům a robotickým pomůckám. Věnuje se také oblasti umělé inteligence jejím využitím i hrozbám.   

              Tvůrčí psaní a literatura(Mgr. Zuzana Zmrhalová, Mgr. Petr Míka)  

              Výuka je určena nadšeným čtenářům a možná budoucím spisovatelům. Seznamuje a prohlubuje povědomí o různých slohových útvarech, literárních žánrech se zaměřením na vlastní tvorbu. Žáci si vyzkouší vystavět napínavý příběh se zajímavým hrdinou, budou hledat paralely s již existujícími autory a díly. Bude poskytnuto mnoho zdrojů inspirace, i ve spolupráci a využitím AI. Během výuky bude nabídnuta i ochutnávka ze světa dramatu, komiksu, v neposlední řadě i neotřelé poezie.  Součástí výuky bude návštěva Muzea literatury v Praze, nabízí se i úzká spolupráce s knihovnou v Mukařově a Říčanech.  Čtenářská gramotnost, porozumění textu, výběr podstatné informace jsou dovednosti, které žáci využijí po celou dobu své pracovní kariéry.  

              Trénink komunikačních dovedností (Mgr. Zuzana Kadeřábková)  

              V tomto předmětu se žáci naučí formou workshopů pokročilejší komunikační techniky, dovednosti a strategie. Trénink se bude věnovat nácviku tzv. soft skills, „měkkých dovedností“, mezi které patří: komunikace a efektivní navazování kontaktů, řešení konfliktů, zásady přijímání a udělování zpětné vazby, vyjednávání, asertivita, prezentační dovednosti, tzv. timemanagement, ale také základy psychohygieny, práce s vlastními emocemi. Tento předmět je určen pro žáky, kteří směřují na střední a později na vysoké školy. Žáky se zájmem o studia humanitních oborů jako je pedagogika, psychologie, sociální služby. Žáky, kteří by chtěli být v budoucnu například učitelé, vychovatelé, lékaři, vedoucí pracovníci, manageři. 

              Ateliér(Mgr. Nikola Bitalová, Michaela Smolíková)  

              Ateliér je koncipovaný jako výtvarná dílna s přesahem do multimediálních technologií. Předmětem výuky je řemeslné zvládnutí základních výtvarných technik - kresba, malba, grafika a jejich další rozvíjení v digitálním procesu. V součinnosti s teorií dějin umění směřuje žáky k estetickému vnímání světa a jeho vlastní, osobité výtvarné interpretaci s ohledem na možnosti individuální realizace.  

              Lesní přírodovědci (Ing. Hana Vanická Ph.D., MBA)  

              Tento předmět zavede žáky do světa lesních dobrodružství, kde se spojí zábava, poznání a nové dovednosti. Během školního roku budou žáci zkoumat zajímavé jevy v přírodě a získají znalosti, které jim pomohou lépe pochopit lesní ekosystémy a složitý svět přírody kolem nás. Žáci se budou učit nejen o lesních zvířatech a rostlinách, ale také budou zkoumat problematiku myslivosti a ochrany přírody. Předmět je vhodný pro všechny zvídavé žáky, kteří mají zájem o přírodu a chtějí se dozvědět více o lesních ekosystémech. Je ideální pro ty, kteří se zajímají o studium humanitních oborů, jako jsou ekologie, biologie, ochrana životního prostředí, ale také pro žáky, kteří by rádi chápali význam a fungování lesů ve společnosti. Předmět je vhodný pro všechny, kteří si chtějí osvojit znalosti, které mohou uplatnit v praxi. Myslíte si, že stromy jsou schopny vzájemné komunikace a propojení? Objevte odpověď na tuto záhadu a mnoho dalších tajemství lesního světa. Stanete se skutečnými lesními přírodovědci, kteří nejen rozumí, chrání a ctí kouzlo lesa, myslivosti a škůdců, ale také jsou schopni tyto znalosti v praxi aplikovat.    

              Chemicko-biologická praktika (Mgr. Radoslava Kulhánková)  

              Předmět Chemicko – biologická praktika navazuje na poznatky získané při výuce chemie a biologie. Podává základní informace o fungování přírody, rozvijí přírodovědné smýšlení, formuje u žáků zodpovědný vztah ke společnosti a k životnímu prostředí, umožňuje rozvoj praktických zkušeností a jejich propojení s teorií. Je i návodem pro výběr budoucího povolání. Předmět je realizován především formou laboratorních prací, zejména s využitím badatelské metody / akreditace MŠMT / a projektu Věda není žádná věda.   

              Pekelná kuchyně (Zuzana Maršálková)  

              Cílem volitelného předmětu Pekelná kuchyně je seznámit žáky teoreticky i prakticky s oblastí gastronomie v rámci budoucí profesní orientace. Kurz je odborně vedený šéfkuchařem školní jídelny Petrem Homolou, který má také bohaté zkušenosti s vařením v restauracích Ambiente a hotelech. Žáci se seznámí s vybavením, chodem a provozem, s hygienou a BOZP při práci v kuchyni, s technologickými postupy výroby potravin a s přípravou studených, teplých i sladkých pokrmů.   

              Devatero řemesel (Josef Minařík)  

              V rámci předmětu se žákům představí několik tradičních řemesel formou výroby drobných výrobků z různých materiálů (dřevo, sklo, kov, plast, nátěrové hmoty atd.). Práce se bude odvíjet dle ročního období a potřeb školy (úprava a oprava areálu školy, tematická výzdoba školy, péče o rostliny atd.) v zimním období využijeme školních dílen, počítačové učebny (3D tisk, případně jednoduché elektronické stavebnice.) Výuka bude zaměřena na rukodělnost, zlepšení jemné motoriky a přípravu na další povolaní řemeslného směru.   

              Sportovní alchymie(Jiří Řemenář, David Volenec)  

              Tento předmět bude obsahovat všeobecný náhled do prostředí sportu. Žáci budou poznávat v průběhu roku spojitosti a zásady v životě sportovce. Výuka bude probíhat také praktickou formou v areálu naší školy, kde si žáci budou aktivně získávat své zkušenosti v praxi. Dále se seznámíme s rolí trenéra a sestavováním tréninkových jednotek. Předmět je vhodný pro individuální a kolektivní sportovce, ale také pro žáky, které sport zajímá a naplňuje. Návazností na tento předmět může být studium sportovního managementu na středních školách a studium trenérských licencí.

               

               

          • Pokyny k adaptačnímu kurzu pro 6.ročník
            • Pokyny k adaptačnímu kurzu pro 6.ročník

            • Vážení rodiče, zákonní zástupci,  

              již ve ST 11.09.2024 vyrazí všechny čtyři třídy 6. ročníku na svůj adaptační kurz. Níže uvádíme potřebné informace. 

              • Termín:11. 09. - 13. 09. 2024 (středa až pátek, 3 dny/2 noci)  
              • Sraz: 11.09.2024 v 8:30 u školy, odjezd v 9 hodin (strava začíná odpolední svačinou, dětem tedy dejte na cestu větší svačinu. V případě diet - bezlepková, bezlaktozová a jiné – není třeba vozit vlastní potraviny – je ale nutné tuto skutečnost dopředu nahlásit svému třídnímu učiteli do pátku 6.9.2024 12:00) 
              • Návrat: 13.09.2024 mezi 16-16:30 dle dopravní situace (oběd před odjezdem v rekreačním středisku) 
              • Doprava: BUS od školy 
              • Místo konání:Juniorhotel Roxana, Dolní Rokytnice 279, Rokytnice nad Jizerou 

              Dokumenty s sebou 

              • kartička zdravotní pojišťovny (stačí kopie) 
              • řádně vyplněná a v den odjezdu podepsaná bezinfekčnost (formulář ke stažení: Potvrzeni_o_bezinfekcnost_AK_20242025.pdf)
              • seznam předávaných léků + dávkování (odevzdat zdravotníkovi Mgr. Barbora Gojová) 

              Další informace(co si vzít s sebou atp.) 

              • jedno malé příruční zavazadlo (batůžek) 
              • jedno zavazadlo označené celým jménem žáka a nepřesahující hmotnost 20 kg přepravované v zavazadlovém prostoru 
              • větší svačinu na první den místo oběda 
              • sportovní oblečení a obuv dle počasí 
              • jednu kombinaci raději teplého oblečení, které je možné ušpinit, poškodit, natrhnout při pohybu v lese 
              • lahev na pití 
              • nepromokavou bundu či pláštěnku 
              • přezůvky, pyžamo, hygienické potřeby (včetně např. repelent, opalovací krém), ručník, mýdlo 
              • charakteristickou věc – něco, co často používám, pojí se s mým koníčkem, věc, která mne charakterizuje (a co nikomu zatím neukazuji) 
              • nutné pravidelné léky, pokud je účastník užívá 

              Počet oblečení prosím volte s ohledem na zvýšenou spotřebu během sportovních aktivit. 

              Další potřeby 

              • časopis nebo knížku, baterku, psací potřeby (pero a pastelky), nůžky, blok, láhev na pití, společenská hra (karty, pexeso apod), sáček na špinavé prádlo,  

              Na cestu 

              • malý batůžek s větší svačinou a pitím 
              • igelitový sáček na případnou nevolnost 

              Nezapomeňte, že prášky proti nevolnosti se musí dát dítěti 30 minut před odjezdem. 

              Ostatní věci dle vlastního uvážení – nedoporučujeme brát s sebou drahé předměty (např. notebook, tablet, šperky atd.). 

              Co se týče mobilních telefonů, velmi oceníme, pokud si je žáci nechají doma a budou se plně věnovat adaptačnímu programu. 

              Pevně věříme, že si žáci, učitelé i lektoři kurz společně užijí. 

              Vedení školy 

          • Školní řád
            • Školní řád

            • Vážení rodiče, zákonní zástupci,

              s účinností od 01.09.2024 má naše škola zaktualizovaný školní řád. Najdete ho také v menu - Žáci a rodiče - Administrativa - Dokumenty. 

              Přejeme našim žákům úspěšný začátek nového školního roku 2024/2025.

              Vedení školy

          • Sloučení koncových hodin ve šk. roce 2024/2025 - zkrácení vyučování
            • Sloučení koncových hodin ve šk. roce 2024/2025 - zkrácení vyučování

            • Vážení zákonní zástupci,  

                         rádi bychom vás informovali o sloučení hodin a s tím souvisejícím zkrácením konce vyučování o přestávku (10 minut). Tato změna se týká tříd v tabulce níže. Platnost změny konce vyučování od 4.9.2024 do konce školního roku.  

              Vedení školy 

      • Kontakty

        • Základní škola Mukařov, příspěvková organizace
        • skola@zsmukarov.cz (e-mail pro běžnou komunikaci a ISIC), podatelna@zsmukarov.cz (e-mail pro úřední podání). Přílohy elektronické pošty přijímáme ve formátech .doc/.docx, .xls/.xlsx, .pdf, .pdf/A, .jpg, .png, .odt, .ods. Poškozené či zavirované soubory nebudou přijaty k dalšímu řešení.
        • +420 731 449 243
        • Školní 88, 251 62 Mukařov
          IČ: 70986444
          RED-IZO: 600052265
          ISDS: tqtmp2q (datová schránka)
          251 62 Mukařov
          Czech Republic
        • 2701980426/2010
      • Přihlášení